راهکارهای اقتصاد مقاومتی از منظر رهبر معظم انقلاب:
1ـ برنامهریزی برای سپردن کارها به مردم
اقتصاد مقاومتی، یک اقتصاد مردممحور است. رهبر معظم انقلاب اسلامی، دولتی بودن را از اشکالات بزرگ و اساسی اقتصاد ایران دانسته و بر این نکته تأکید دارند که هدف راهبردی از ابلاغ سیاستهای اصلی 44 قانون اساسی، سوق دادن اقتصاد کشور از «دولتی بودن» به «مردمی بودن» است. معظمله در این دیدار در همین راستا میفرمایند: «تکیه عمده اقتصاد مقاومتی باز روی مردم است؛ روی تولید داخلی است.»
2ـ قطع وابستگی بودجه کشور به نفت
«نفتی بودن» از اشکالات بزرگ اقتصاد کشور است و تا زمانیکه دولتها در ایران از طریق خامفروشی نفت بهدنبال بهدست آوردن پول آسان برای اداره کشور باشند، مشکلات اقتصادی کشور حل نخواهد شد. بر همین اساس رهبر معظم انقلاب، ضمن تأکید بر ضرورت قطع وابستگی بودجه کشور به نفت، آن را کاری سخت و دشوار، اما ممکن و شدنی میدانند. ایشان در این خصوص میفرمایند: «یک مسئله اساسی در مورد اقتصاد کشور، این است که باید اتکای بودجه کشور به نفت قطع بشود؛ باید به اینجا برسیم.»
3ـ تکیه بودجه به تولید داخلی و درآمدها مالیاتی
از نظر تمامی کارشناسان و اهل خبره در امور اقتصادی، راه نجات اقتصاد ایران، در قطع بودجه عمومی از نفت و متکی شدن آن بر تولید داخلی و درآمدهای مالیاتی است. این نکته ظریف و دقیق، همواره مورد تأکید حضرت امام خامنهای(مدظلهالعالی) بوده و در این دیدار نیز، برای حل مشکلات کشور در حوزه اقتصادی بهصورت اساسی، مورد اشاره قرار گرفته است. معظمله در اینباره میفرمایند: «یکی از کارهاـ که مهمترین کار همین استـ [این است که] باید تکیه بودجه به تولید داخلی باشد، یعنی به درآمدی که مردم تولید میکنند و مالیات میدهند.»
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی معتقدند که برای تأمین بودجه کشور از طریق مالیات، باید نگرش به مالیات و سازوکارهای دریافت مالیات را تغییر داد. در رویکرد جدید به مالیات، باید نکات زیر مورد توجه باشد:
الفـ مالیات را فریضه و واجب دانستن
بـ بستن راههای فرار مالیاتی بر روی کلانسرمایهدارها و صاحبان درآمدهای بیحساب و کتاب
جـ جرم دانستن فرارهای مالیاتی.
4ـ ارتقای بهرهوری
بهرهوری در کشور ما بسیار پایین است و باید آن را ارتقا بخشید. مقام معظم رهبری بارها این نکته کلیدی را مورد توجه قرار داده و در این دیدار هم در این راستا میفرمایند: «یک مسئله مهم دیگر، ارتقای بهرهوری است که از تعبیرات رایجی است که میکنند؛ بنده این را خلاصه میکنم به دو کلمه در زبان فارسی. تولیدکننده ما، بنگاهدار ما سعی کند با کم کردن ریختوپاش، هزینه تولید را کم کند، کیفیت تولید را بالا ببرد.»
5ـ استفاده حداکثری از ظرفیتها و فرصتها
کشور ایران دارای ژئوپلیتیک بسیار ممتاز و ظرفیتهای داخلی بسیار فراوان است. در اقتصاد مقاومتی باید از تمامی این ظرفیتها و فرصتها بهره برد.
6ـ مصرف محصولات داخلی
برای رونقبخشی به فضای کسبوکار در کشور و بالا بردن ظرفیت تولید داخلی، باید مردم مصرف کالای داخلی را بر محصولات مشابه خارجی ترجیح دهند. رهبر معظم انقلاب اسلامی، طی سالیان گذشته، همواره بر ضرورت استفاده از تولیدات داخلی تأکید داشته و در این دیدار، ضمن مهم دانستن مصرف محصولات داخلی میفرمایند: «من فقط برای متدینین و افرادی که برای حرف ما حجت شرعی قائلند نمیگویم؛ من این حرف را برای هر کسی میگویم که به ایران علاقهمند است، به آینده کشور علاقهمند است، به فکر بچههای خودش است که بنا است فردا در این کشور زندگی کنند.»
7ـ اجتناب از اسراف و ریختوپاش
اقتصاد مقاومتی با اسراف و ریختوپاش ناسازگار است. امام خامنهای(مدظلهالعالی) درباره ضرورت و اهمیت پرهیز از اسراف میفرمایند: «اجتناب از اسراف هم یک سرفصل است؛ اجتناب از اسراف، تضییع مال، هدر دادن منابع عمومی، هدر دادن آب، هدر دادن نان، از بین بردن خاک، خاک یک ثروت است، آب یک ثروت است، نان یک محصول ذیقیمت است؛ مراقب باشند، همه مراقب باشند، احساس مسئولیت کنند، اینها را از بین نبرند.»
8ـ تقویت شرکتهای دانشبنیان
اقتصاد مقاومتی، اقتصادی دانشبنیان است و این هم بارها و بارها مورد توجه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بوده و در این دیدار هم مورد تأکید قرار گرفت.
رحیم احدی
.: Weblog Themes By Pichak :.